headspace kort fortalt

Der sker en masse i headspace.

Stifteren af headspace Danmark og formand for Det Sociale Netværk, Poul Nyrup Rasmussen, har valgt at trække sig lidt tilbage og give faklen videre til næstformand, Benedikte Kiær. Poul Nyrup fortsætter som protektor for Det Sociale Netværk.

Den endelige finansiering for headspace Billund er på plads, og vi forventer at åbne dørene for egnens unge efter sommeren.

Apropos sommeren så er headspace at finde ude i det danske ganske land på festivaller, camps, byfester og meget mere. Kort sagt er vi der, hvor de unge er.

Vi er også der, hvor politikerne er. Igen i år drager repræsentanter fra headspace Danmark til solskinsøen, Bornholm, hvor vi vil dele ud af vores mange erfaringer med de unge og mistrivsel på årets Folkemøde.

Det og meget mere kan du læse om i dette nyhedsbrev.

Rigtig god læselyst!


Poul Nyrup Rasmussen giver stafetten videre

Poul Nyrup Rasmussen vil nu gerne have lidt mere plads til andre sider af livet og har derfor besluttet at stoppe som formand for bestyrelsen i Foreningen Det Sociale Netværk.

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, tidligere konservativ socialminister og nuværende næstformand i foreningen,
tager over, mens Mogens Seider, formand for Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering og leder af Fountain House, bliver ny næstformand.

Poul Nyrup Rasmussen fortsætter som protektor for Foreningen Det Sociale Netværk og headspace. Siden 2009 har Poul Nyrup
Rasmussen gennem Foreningen Det Sociale Netværk arbejdet for at skabe bedre muligheder for psykisk sårbare og pårørende i Danmark. Psykiatrien har aldrig stået særlig højt på den politiske eller mediemæssige dagsorden, og psykisk sårbares situation var dengang heller ikke til megen debat.

”Vi har ved fælles hjælp fået skabt større opmærksomhed om psykisk sårbarhed. Det kan vi alle blive ramt af i større eller mindre grad. De fleste forstår nu også, hvor vigtigt det er, at man får hjælp meget tidligt. At håbet og troen på, at du godt kan komme dig, kan være altafgørende,” siger Poul Nyrup Rasmussen, som startede Foreningen Det Sociale Netværk i 2009 sammen med blandt andre Palle Simonsen og Tine Bryld.

Bestyrelsen har besluttet at udnævne Poul Nyrup Rasmussen til protektor for Foreningen Det Sociale Netværk. ”Protektor betyder jo beskytter. Jeg vil altid værne om vore psykisk sårbares liv og forhold i Danmark”, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Læs her et interview med den nye formand Benedikte Kiær.


”Vi kan ikke blive ved på den her måde”

Det går den gale vej med unges mentale helbred, og vi er nødt til at gøre noget. Derfor var 140 fagfolk, politikere og andre interesserede samlet i begyndelsen af maj på Roskilde Universitet for at sætte spot på det, vi ved virker.

 

Stress, angst, depression, diagnoser og en markant stigning i antallet af selvmordsforsøg blandt unge. Alt for mange danske unge lever et ungdomsliv, hvor en eller flere af førnævnte problematikker er en følgesvend. Vi ved ikke hvorfor, men vi ved, at det at have nogen at tale med er afgørende for at få rystet følgesvenden af sig, så den ikke ender med at blive en integreret del af et menneske.

Roskildes borgmester, Joy Mogensen, skød konferencen i gang med det smukke digt ”Den syvende ven” og slog dermed fast med syvtommersøm vigtigheden af at have nogen omkring sig, som lytter, forstår og vil hjælpe, når livet er svært.

Og det er svært det satans liv… I hvert fald hvis man skal tro Pernille Due, som er én af hovedforfatterne bag Vidensråd for Forebyggelses seneste rapport om unges mentale helbred.  Selv arbejdede forskerne ud fra den ”myte”, at unge får det værre og værre – og den myte er ifølge forskerne bestemt ikke en myte, tværtimod.

”Det vækker særlig bekymring, at hver fjerde ung føler sig stresset, at cirka halvdelen af unge i alderen 10-24 sover dårligt og mindre end anbefalet og at alle former for mentale helbredsproblemer er øget de sidste 20 år,” sagde Pernille Due, som til dagligt er forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed. 

Kausale sammenhænge - måske

Forskerne bag rapporten har ikke kunnet finde en direkte årsag til den kedelige statistik, men Pernille Due havde dog et bud.

”De unge er alene. De er ikke fysisk sammen med vennerne efter skole – de er det i det virtuelle rum, men de har ikke den fysiske kontakt til andre som tidligere.”

Efter den barske præsentation af virkeligheden overtog en anden af rapportens forfattere, Carsten Obel, mikrofonen og stillede spørgsmålet: ”Er de unges udfordringer større end deres forældres var?” Det svarede professoren selv på.

”Vi kan ikke hjælpe de unge med at navigere i den teknologiske verden. Tidligere har de yngre generationer kunnet spejle sig i de ældre generationer, men vi kender ikke den teknologiske verden.”

Ung til ung

Anne-Mette er 19 år og har haft det rigtig svært efter moderens død. Familien er gået i opløsning, og hun har ikke nogen fortrolige at tale med de svære ting om. Hun har godt nok set et hav af psykologer og læger, men de har ikke kunnet hjælpe hende. Hun opsøger headspace og finder her den helt rette hjælp for hende.

”Det er hjemligt og hyggeligt, og de går ikke op i hvilke redskaber eller værktøjer, man skal bruge for at komme videre. De går op i, hvad jeg synes, og hvad jeg mener, er den bedste metode til, at jeg kan komme videre,” sagde Anne-Mette på en lille film lavet af headspace Roskilde.

Den metode, som benyttes i headspace, er baseret på princippet om ung til ung. Metoden er ret simpel – unge bliver inspireret og motiveret af andre unge.

”Vi kan ikke blive ved på den her måde. Vi (headspace) har fat i noget, der virker. Ung til ung er det stærkeste. Patient-behandler forholdet udviskes, og man er på bølgelængde på en helt anden måde,” sagde protektor for og grundlægger af headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, på konferencen.

Han lagde vægt på, at vi som samfund er nødt til at gøre noget andet og noget mere for at få vendt den triste statistik.
headspace er noget andet og måske endda løsningen på nogle af de problemer, som alt for mange unge bærer rundt på. 


Frivillighedsstafetten

I headspace har vi mange frivillige med meget forskellige baggrunde. Fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde har faglighed, erfaringer eller andre kompetencer, som de bruger i mødet med de unge.

Her kan du møde Kasper på 24 år, som er frivillig i headspace Esbjerg og er i lære som
elektriker.

Hvorfor er du frivillig i headspace?
Jeg har altid sådan en plat lille historie klar, til når folk spørger mig om det.Min kæreste tog ned i headspace og hjalp dem med at dekorere, da de lige var startet op i Esbjerg. Jeg tænkte, jeg ville score nogle nemme points ved at sende hende en sms, hvori der stod ”Du må jeg sige til dem, de bare kan skrive, hvis de får brug for en elektriker!”. Det gjorde de så! Så mens jeg stod der og hængte lamper op, kom jeg til at høre hvor fedt et koncept det hele var og besluttede mig for at prøve at søge ind som frivillig. Den rigtige historie er, at jeg synes, det er mega spændende, og jeg synes, det er så fedt at kunne være med til at hjælpe nogle mennesker, om det så er med et lille problem eller et stort. Jeg tror også selv, jeg ville have haft godt af, hvis der fandtes sådan et tilbud, da jeg selv gik i skole.

Hvad får du ud af det?
Jeg har fået meget bedre selvtillid, efter jeg startede i headspace. For et år siden ville jeg ikke have brudt mig om at stille mig op foran en tavle og holde et foredrag for en masse mennesker, men det kan jeg nu takket være headspace. Til dels fordi man får de relevante værktøjer til at stå og snakke, men også fordi de fastansatte er gode til at give en ros og konstruktiv kritik, når det er nødvendigt!

Hvad kan du bidrage med?
Jeg kan bidrage med mit gode humør og min evne til at snakke med folk. Jeg har altid haft rigtig nemt ved at snakke med folk, og det er noget, der kommer mig til gode, når vi har folk inde til samtale. Jeg kan desuden bidrage med at være centerets altmuligmand grundet mit job som håndværker.

Hvad er den bedste oplevelse i headspace?
Den bedste oplevelse i headspace er helt klart efter en samtale med en ung. Næsten lige meget hvordan samtalen er gået, og hvilke emner der har været oppe, så føler man næsten altid, at den unge går derfra i bare lidt bedre humør, end de kom ind med. Jeg kan rigtig godt lide at sende folk herfra med et smil, da nogle af dem ellers ikke har meget at smile over.

Hvad kan du bedst lide at lave, når du slapper af?
Når jeg skal slappe af, kan jeg godt lide at tage ud og opleve ting med min kæreste Tina. Hvis det skal være vildt dovent, sidder jeg der hjemme og spiller computer, eller også så maler jeg små Flames of War figurer.

Hvad er du allermest stolt af ved dig selv?
Uh ha! Det er svært ikke at lyde selvglad her! Jeg er allermest stolt af min gode arbejdsmoral. Jeg har en stolthed i at møde til tiden, være professionel, og at mit ord er til at stole på.

Hvordan ville dine venner beskrive dig?
De ville sikkert kalde mig et røvhul! Men så efter lidt latter håber jeg, de ville nå frem til, at jeg er en god ven, som de kan stole på.

Hvad har du altid ønsket dig at prøve og hvorfor?
Jeg vil rigtig gerne prøve at komme til USA. Bare cruise rundt i en  måneds tid og opleve så meget som muligt. Både de store ting, men også bare ud i det små. Prøve at komme ind på en rigtig motorvejs dinner og få en kop sort kaffe og en apple pie! Jeg tror, USA trækker i mig, fordi det bare er så stort! Og fordi de på mange måder er verdens centrum. Hvilket både kan være godt og skidt.


KG Fonden donerer en million til headspace

Takket være KG Fonden er headspace nu endnu et skridt nærmere åbningen af nye centre i Jylland. Billund og Herning bliver de nyeste skud på headspace-stammen, som forventes at springe ud i sensommeren 2015.

Unge mennesker med store og små problemer i Billund og Herning kan så småt se frem til åbningen af to nye centre i deres nærområde. Det var en enig bestyrelse i KG Fonden, som på det seneste bestyrelsesmøde valgte at donere en stor rund million til headspace Herning/Billund.

”Vi vil gerne støtte op om det vigtige arbejde, headspace gør. Det er vigtigt, at vi støtter den generation, der er på vej. Rigtig mange familier oplever, at unge kommer ud i problemer. Det kan også ramme vores medarbejdere. Det er afgørende, at der er et sted tæt på, hvor de unge hurtigt og nemt kan få adgang til hjælp,” siger bestyrelsesmedlem i KG Fonden, Karen Borg-Hansen.

Med donationen fra KG Fonden er åbningen af headspace i Billund og Herning snart en realitet. 

”Vi er meget taknemmelige for den store håndsrækning KG Fonden har givet os. Det betyder, at børn og unge i Billund og Herning i fremtiden har et sted at henvende sig, uanset om det drejer sig om boligproblemer, konflikter, angst, tristhed eller selvskade. headspace er én indgang til hjælpen,” siger protektor for og stifter af headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen.

Planen er, at de to nye centre skal arbejde tæt sammen. Ligesom i alle andre headspaces bliver det overordnede mål at hjælpe og rådgive børn og unge i alderen 12-25 år med stort og småt. Dog bliver de gode erfaringer med joblæring fra headspace Esbjerg ført med over i de to nye headspaces. Derfor skal der etableres et virksomhedsnetværk i de to byer, så unge i alderen 18-25 år, som mangler fodfæste enten på arbejds- eller uddannelses¬markedet og har brug for støtte for at få det, kan blive sendt i joblæring.

”Vi ser det som en vigtig opgave at støtte lokalt og give noget tilbage til lokalsamfundet. headspace har gode erfaringer med joblæringstilbuddet, og de får fanget en del af dem, som er snublet i uddannelsessystemet,” siger Karen Borg-Hansen.

Med en åbning i både Billund og Herning vil der være ni centre fordelt i hele landet og en landsdækkende chat, som alle unge i Danmark kan benytte.

headspace Billund/Herning er indtil videre støttet af Ole Kirk’s Fond, KG Fonden og de to kommunalbestyrelser. Finansieringen for headspace Billund er nu helt på plads. Finansieringen for headspace Herning er godt på vej, selv om der endnu mangler 2,5 millioner, før vi er endeligt i mål. 

”Vi har altid mødt stor velvilje og positiv modtagelse lokalt, overalt hvor headspace er startet - både fra kommunen, virksomheder og almene fonde – det håber og tror vi også vil lykkes i Herning,” siger Poul Nyrup Rasmussen, som ser frem til endnu en udvidelse af headspace Danmark.


headspace på Folkemødet 

 

Unge er blevet mere stressede, deprimerede, triste og utilfredse. Så klare var konklusionerne i en række store rapporter i fjor, der har sat fokus på unges mentale helbred.

Den triste tendens har Det Sociale Netværk forsøgt at gøre op med ved at etablere lokale afdelinger af headspace i syv byer rundt omkring i Danmark, og behovet for hjælp er til at føle på.

Siden etableringen i september 2013 har over 6.800 unge kontaktet headspace for at få hjælp til tilværelsen og livets store og små problemer.

I debatten inviterer vi folkemøde-deltagerne ind for at høre om, hvordan frivillige i headspace skaber brugbare forebyggende tiltag, der virker og supplerer kommunernes indsats. Det sker i Brandstationens Mødetelt – Nordlandspladsen fredag d. 12. juni klokken 14:45.

Debatpanelet består af:

Jesper Christensen, socialborgmester, Københavns Kommune.
Poul Nyrup Rasmussen, protektor, headspace og Det Sociale Netværk.
Hanna Line Jakobsen, projektchef i Det Obelske Familiefond
Eva Secher, formand for Dansk Psykolog Forening
Lisbeth Zornig, ejer af Huset Zornig

Se hele programmet her

Det Sociale Netværk står for flere forskellige debatter på Folkemødet. Se en oversigt over Det Sociale Netværks mange spændende debatter her 

Yderligere information

Kontakt Laurids Bæk Simonsen, presse- og kommunikationskonsulent, Foreningen Det Sociale Netværk, +45 2283 3692 lbs@detsocialenetvaerk.dk eller Pia Bindesbøll, konsulent, Foreningen Det Sociale Netværk, +45 3022 7044, pb@detsocialenetvaerk.dk 


Talk – tal med nogen

headspace har i samarbejde med produktionsselskabet Strix lanceret filmen ”talk” for at nå ud til flere børn og unge, der har brug for støtte eller bare nogen at tale med.

Alt for mange unge er deprimerede, stressede, angste og ensomme – og aldrig før er så mange børn og unge diagnosticeret med ADHD og autisme.

”Vi håber, alle har lyst til at dele filmen i håb om at hjælpe flere børn og unge med deres spørgsmål eller svære situationer i hverdagen,” siger producer Tina Hueg fra produktionsselskabet Strix.

Se filmen her: www.headspace.dk

“Talk” er produceret og finansieret af produktionsselskabet Strix.
Director MARTIN GARDE & KASPER BIRCH, producer TINA HUEG, executive producer FREDRIK HILLERBRAND
agency and production STRIX, dop JACOB MØLLER, assistant foto EMIL HEINSEN, sound engineer KJETIL MØRK, set-runner EMIL HOLM, make-up KARINA HAMILTON, sound design DENNIS LEE, editor FREDERIK AHLEVIG, post production supervisor ANDREAS ARNT OLSEN, cast VICTORIA SONNE


Hørt over hækken…

headspace har fået den store ære at være udvalgt til modtager af al salg af Making a Change-billetter til årets Roskilde Festival.
Læs mere her

Gennem et aktivt samarbejde vil Uddannelsesforbundet og Det Sociale Netværk nu styrke den sociale indsats rettet mod sårbare unge og ved fælles hjælp begrænse det antal unge, som falder ud af en ungdomsuddannelse. 
Læs mere her

Du ved selvfølgelig godt, hvad headspace er. Hvis du endnu er lidt i tvivl om, hvad Foreningen Det Sociale Netværk egentlig er for en størrelse, kan du læse meget mere om foreningen og dens mange projekter her

Med venlig hilsen
headspace

headspace  •  �stergade 5, 3. sal  •  1100 K�benhavn K  •  Tlf.: +45 31 10 13 30