headspace kort fortalt

Her kort før sommerferien har vi rundet 10.000 besøgende unge (på chatten, i headspace eller i den udgående rådgivning), og der har været afholdt mere end 30.000 samtaler med børn og unge som har brug for nogen at tale med. Ja, du læste rigtigt! 10.000 unge og 30.000 samtaler! Vi tør godt selv sige, at det er nogle meget flotte tal, og vi er stolte af, at de unge i den grad har taget headspace til sig.
 
Hvad vi er endnu mere stolte af, er de over 350 frivillige, som hver dag er med til at gøre en forskel for børn og unge med brug for nogen at tale med. Det er et enormt imponerende stykke arbejde vores frivillige i headspace gør – og der kan efterhånden ikke være mange, som ikke er stødt på headspace på den ene eller anden måde. Tak til verdens sejeste frivillige!

headspace holder åbent sommeren igennem – dog med lidt ændrede åbningstider, så fredagene i sommerferien bruges ude, hvor unge er. 

headspace Danmark ønsker alle en rigtig skøn og solskinsrig sommer!

Rigtig god læselyst!


10.000 unge har brugt headspace

Vi har endnu ikke eksisteret i to år. Alligevel har den grønne bølge spredt sig med lynets hast, og de unge bruger i stor stil headspace, når de møder bump på vejen i ungdomslivet.

Siden åbningen af headspace i Danmark har mere end 10.000 unge kigget forbi et af de syv centre rundt om i landet eller har klikket ind på chatten for at få hjælp til både store og små problemer. 

”Vi er selvfølgelig meget glade for, at de unge i den grad har taget headspace til sig, men tallene vidner jo også om, at der er et enormt stort behov for et initiativ som headspace,” siger sekretariatschef i headspace Danmark, Iben Nordentoft. 

I Rødovre Kommune har de også bemærket den grønne bølge.
”Jeg vil ønske headspace tillykke med den store opbakning, projektet på rekordtid har opnået blandt de unge. Det er den første og vigtige forudsætning for succes, og er resultatet af en målrettet indsats for at gøre sig synlig i lokalområdet og opbygge den tillid, som er afgørende for headspace-konceptet,” siger borgmester i Rødovre Kommune, Erik Nielsen og fortsætter:

”Jeg har i Rødovre på nærmeste hold været vidne til denne udvikling, lige som jeg er blevet bekræftet i, at samskabelse mellem frivillige og professionelle giver øgede handlemuligheder – specielt når det som her sker på de unges præmisser,” siger borgmesteren.
 
headspace har nu over 350 frivillige på landsplan, og i alt har der været afholdt over 30.000 samtaler siden åbningen i september 2013. 

I september åbner endnu et headspace - denne gang i Billund, og flere er på tegnebrættet.


En seriøs generøs håndsrækning

Hele forårssæsonen har Superligaklubben AaB doneret en krone til headspace for hver solgt hjemmekampsbillet. Det er løbet op i en donation på 54. 337 kroner.

 

Fotos: headspace Aalborg var på pletten til de rød-hvid-stribedes sidste hjemmekamp i sæson 14/15. De frivillige fortalte ivrigt om headspace til de fremmødte fans.

Godt nok blev det kun til en femteplads for de rød-hvidstribede fra Nordjylland. De burde dog have en  guldmedalje for deres initiativ til ”Hele Nordjyllands Håndsrækning,” hvor de støtter et lokalt godt formål. headspace Aalborg har været den glade modtager af den håndsrækning.

”Det har stor betydning, at AaB går ind og støtter headspace i forhold til at gøre det åbent og legalt at række hånden frem, når man møder bump på vejen. Den opmærksomhed, som det har skabt, har betydet, at endnu flere unge og deres omsorgspersoner har fået kendskab til headspace. På den måde har det givet os en unik mulighed for at nå ud til en bredere målgruppe - heriblandt mange mænd,” siger centerchef i headspace Aalborg, Karin Leth Kristensen.

AaB har således bidraget til at blåstemple headspace, og det har skabt fokus og dialog. De har vist vejen: Alle har - og kan tage - et ansvar.

”Vi glæder os over at være med til at yde et bidrag og gøre en forskel, fordi vi gerne vil være med til at tage socialt ansvar og synliggøre, at AaB er bevidst om sin rolle for Nordjylland og det nordjyske samfund,” siger administrerende direktør i AaB,” Stephan Schors.
 
Den flotte donation skal bruges til at afholde en konference for unge. 
”Vi føler os forpligtede og privilegerede i forhold til at kunne være de unges talerør, og da headspace har knap to års erfaring, har vi en masse på hjerte, som vi gerne vil dele ud af. Dette muliggøres nu af Hele Nordjyllands Håndsrækning, og der er lagt i støbeskeen til en konference, hvor de unges stemmer bliver dominerende,” fortæller Karin Leth Kristensen.

Den 29. juni blev donationen overrakt i headspace Aalborg, hvor blandt andre AaB-anfører, Thomas Augustinussen, kiggede forbi centret i Borgergade.

Læs mere om overrækkelsen af ”Hele Nordjyllands Håndsrækning”


headspace  på Folkemødet: ”Vi må for alt i verden ikke tabe de unge på gulvet”

I to debatter fredag eftermiddag på Folkemødet havde Foreningen Det Sociale Netværk og PsykiatriNetværket unges mentale helbred  og børn og unge som pårørende på dagsordenen. Der blev diskuteret og set på, hvordan vi kan sætte ind over for landets unge, som aldrig har haft et ringere mentalt helbred.

Tallene taler de res tydelige sprog og viser, at det er sværere at være ung i dag. Det konkluderede i hvert fald både Lisbeth Zornig fra Huset Zornig, protektor i Foreningen Det Sociale Netværk, Poul Nyrup Ramussen, og formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen. 

”Vi ser mange flere unge mennesker, der har svært ved at håndtere ungdomslivet. De skal balancere mellem arbejde, skole samt at v ære en god ven, der er for mange forventninger, og de unge føler, at de skal gøre alting perfekt. Det er der ikke mange, der kan håndtere,” sagde formand i Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen.

Tidlig indsat s er vejen frem

Både i huset Zornig og i Foreningen Det Sociale Netværk har man forsøgt at sætte fokus på de unges problemer med forskellige tiltag . Netop headspace blev fremhævet for at gøre tingene anderledes og for netop at skabe en vis form for social innovati on, hvor private fonde, kommunerne og civilsamfundet i form af frivillige løfter en vigtig opgave i fællesskab.
 
”headspace er noget af det mest geniale, jeg har set. Det burde der simpelthen være i enhver kommune,” sagde Lisbeth Zornig  og tilføjede:

”Det, at man få r fat i de unge tidligt, inden problemerne vokser sig for store, gør en kæmpe forskel.”

Og det er net op også derfor, at Jesper Christensen (S), socialborgmester i Københavns Kommune, og Hanna Line Jakobsen, projektchef med ansvar for uddeling af midler til sociale formål, har valgt at gå ind i samarbejdet omkring headspace – fordi projektet hviler på en forebyggende grundide og bidrager til, at der bliver sat ind over for de unge, inden ensomhe d og isolation slår rødder, og de unge får behov for behandling.

De unge er vores fremtid

Det seneste fokus på de unges mentale problemer har også sat fed streg under, at psykiske problemer øger risikoen for, at den unge falder ud af uddannelsessystemet. Både på erhvervsrettede uddannelser og på universiteterne er der et særligt stort frafald blandt unge med mentale problemer.

”De unge er vores fremtid, og vi bliver nødt til at sætte ind tidligt og lave forebyggende tiltag, hvis vi ikke skal risikere, at vi får en masse unge med psykiske problemer, der har behov for behandling. Vi ved, at tre ud af fire, der udvikler en psykisk sygdom, får problemer inden 24-års alderen, så derfor er det vigtigt, at vi sætter ind. Vi må for alt i verden ikke tabe de unge på gulvet,” sagde Poul Nyrup Rasmussen. 

Moderen forsvandt

En af de vigtige risikogrupper, som der skal sættes ind overfor, er børn af forældre med psykiske lidelser. Derfor havde PsykiatriNetværket også sat en række foreningsfolk, fagfolk og politikere i scene for at diskutere, hvordan man kunne forbedre inddragelsen af børn og lave tilbud, der tilgodeser deres særskilte behov, og som gør, at de selv får taget hånd om deres psykiske problemer. For at få syn for sagen havde PsykiatriNetværket inviteret 18-årige Natascha fra Bornholm til at deltage i debatten og fortælle sin personlige historie.

Hun har oplevet at have en mor, der pludselig fra den ene dag til den anden tog begge ben på nakken og forsvandt, som følge af en hashpsykose.< /p>

Det hjælper at tale om det

”Det var svært, jeg havde mest af alt lyst til fortælle det til folk, men jeg turde ikke. Jeg håbede, at de ville se det på mig,” fortæller Natascha.

Efter en årrække tog hun mod til sig, fortalte om sine problemer og begyndte at komme i en støttegruppe for pårørende kaldet Oprust, som Det Sociale Netværk står for.
 
”Jeg har fundet ud af, hvor meget det betyder at snakke om problemerne og møde andre, som man kan dele sine erfaringer og udfordringer med,”

Et mantra, der har stået centralt både i Oprust og headspace, og som er vigtigt i bestræbelserne på at fjerne tabuet omkring psykisk sygdom. 


Foto: Skønne roser på Twitter til headspace under Folkemødet


Lokal ken ding bliver centerchef i headspace Billund

Når headspace Billund slår dørene op i Grindsted i sensommeren 2015 for egnens børn og unge, bliver det en vaskeægte grindstedgenser, Susanne Mathiesen, som sammen med en ungerådgiver og et korps af frivillig e byder velkommen.

Om kort tid bliver syv til otte, når vi åbner et nyt headspace i Grindsted. Og det kan kun gå for langsomt ifølge den ny centerchef, Susanne Mathiesen.
 
”Jeg synes, at det er vigtigt, at unge kan få nem og hurtig hjælp, når de har behov for det, og at det ikke skal handle om, hvorvidt man har råd til psykologhjælp eller ej. Jeg glæder mig bare helt vildt til at præsentere det her fede tilbud til de unge på egnen,” siger Susanne Mathiesen.
 
Direktør i Foreningen Det Sociale Netværk, Trine Hammershøy, ser frem til samarbejdet med Susanne Mathiesen.
 
”Jeg glæder mig rigtig meget til samarbejdet med Susanne. Hun er meget lokal kendt, har et godt netværk og så har hun stor erfaring med at arbejde med frivillige, som jo er en hel central del af headspace,” siger Trine Hammershøy.
  
Susanne Mathiesen tiltræder stillingen som centerchef pr. 3. august 2015, og hun er klar til at smøge ærmerne op, så headspace Billund om få måneder står klar til at tage imod unge mennesker med brug for nogen at tale med.
  
”Det bliver spændende at se hvilke frivilligprofiler, vi kan få engageret her i Billund/Grindsted. Det bliver også interessant at høre, hvilke problemer de unge kommer med, og om det fx er de samme slags problemer som i de større kommuner,” siger Susanne.

Har du lyst til at blive frivillig i headspace Billund – eller kender du én, der har? Så send en mail til
frivillig@headspace.dk

Susanne Mathiesen er 54 år, bosat i Grindsted og kommer fra en stilling som souschef på det sociale værested Café Jydepotten.

headspace Billund er støttet med midler fra Billund Kommune og flere almennyttige private fonde, herunder Ole Kirk’s Fond.


headspace i sommerlandet

En stor del af sommeren er vi ude til mange af de adskillige arrangementer, som foregår rundt i landet for at sprede budskabet om headspace – og god karma.

I Roskilde blev Danmarks første idrætsbibliotek indviet. I den forbindelse var headspace Roskilde selvfølgelig ude for at fejre det med balloner, bolsjer og smil. headspace Roskilde vil også være massivt til stede på Roskilde Festival.

headspace Rødovre var på pletten, da der var byfest i Rødovre. Det faldt sammen med Mens Health Week, og der var derfor lagt op til rigtig mandehørm med slå-søm-i, slagt en høne og promillebriller.

Sommeren byder også på et hav af koncerter – og hvis der er et band, som kan få de unge piger frem, så er det One Direction. De gæstede Horsens den 16. juni, og headspace Horsens var med.

Kærlighed og accept var i højsæde, da Aalborg hyldede mangfoldigheden med regnbuefarver og headspace grøn til Aalborg Pride den 20. juni i  Karolinelund.

Den største gadefest foregik lige ude foran headspace Københavns dør, da Distortion bragede løs på Nørrebro – og headspace var selvfølgelig på pletten for at sprede det grønne budskab.

I Esbjerg blev der løbet stærkt, da der i midten af juni blev afholdt Vestkystløb. Alle kom eftersigende i mål – nogle slog endda personlige rekorder!

Til Havnekulturfestivallen i Odense kunne man kigge forbi headspace-teltet, hvor der var popcorn, konkurrencer, lækker lounge musik og mulighed for en (k)ærlig snak med de mange frivillige. Man kunne også bare hænge en lille hemmelighed på hemmelighedstræet.


Frivillighedsstafetten

I headspace har vi mange frivillige med meget forskellige baggrunde.   Fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde har faglighed,  erfaringer eller andre kompetencer, som de bruger i mødet med de unge.

Mød Line på 22 år, som er frivillig i headspace Rødovre og læser til pædagog  og desuden arbejder på en byggelegeplads, hvor der går unge fra 10-18 år.

Hvorfor er du frivillig i headspace?

Jeg har valgt at blive frivillig i headspace, fordi jeg synes, det virker som et rigtigt givende  arbejde. Jeg h ar selv oplevet  nogle ting i live t, som har gjort  mig utrolig stærk og selvstændig. Dog manglede jeg nogle vidende voksne til at guide mig. Netop derfor vil jeg gerne være der for de unge, som har brug for en at tale med.

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft i headspace?

Den bedste oplevelse har været den modtagelse, som jeg har fået af alle de forskellige mennesker her.
Der bliver snakket og diskuteret en masse tværprofessionelt, og det er virkelig fedt.

Hvad får du ud af at være frivillig i headspace?

Grunden til, at jeg valgte at læse til pædagog var, at jeg gerne ville have med mennesker at gøre. Det må man i høj grad sige, at dette arbejde også giver mig. Jeg møder så mange mennesker, historier og skæbner – hvilket er så  sindssygt spændende og lærerigt. Og så det, at se de unge bevæge sig stille og roligt, og udvikle sig med min og  andres hjælp.

Hvordan ville dine venner beskrive dig?

Mine venner ville nok beskrive mig som en meget lyttende og forstående person.

Hvad har du altid ønsket dig at prøve – og hvorfor?

Jeg kan godt lide at bryde med mine egne grænser. Så jeg har prøvet at springe i faldskærm men vil også gerne  springe bungee jump. Derudover vil jeg gerne opleve Australien - den fantastiske natur og ikke mindst dyrene. Derfor har jeg søgt min sidste praktik der. Jeg er lidt en nørd på det område. Jeg elsker naturen og dyr. Har nemlig også to marsvin hjemme i min lille hule.


Hørt over hækken…

Velfærds- og forskningsfonden for pædagoger har doneret 10.000 kr. til headspace Odense.
 
I år er headspace modtager af al salg af ”Making a Change”-billetter under dette års Roskilde Festival. Det betyder, at headspace modtager 200 kroner for hver solgt billet af den type. Ikke nok med det, så har Roskilde Festival i samarbejde med kunstneren Juse One søsat projektet ”Artwork orange”, hvor konferencier Per Vers bærer et nyt sæt tøj hver gang han skal præsentere en kunstner på Orange Scene. Det tøj er designet af Juse One, og vil efterfølgende blive sat på auktion, hvor overskuddet ligeledes går til headspace. 

Følg med i auktionerne her – og byd

Næste nyhedsbrev udkommer 1/9 2015

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen
headspace

headspace  •  �stergade 5, 3. sal  •  1100 K�benhavn K  •  Tlf.: +45 31 10 13 30