headspace kort fortalt 

Ikke for at prale, men…

… vi har nu mere end 400 seje frivillige på landsplan. Over 12.500 unge har fået hjælp i headspace. Mere end 33.000 samtaler er blevet afholdt og tre nye headspaces er kommet til. Der er oprettet grupper for unge i næsten alle centre, hvor unge, som har brug for socialt samvær med andre unge kan mødes og dyrke mindfullness, lave mad, spille spil eller løbe en tur i skoven. Unge mennesker, som af den ene eller anden grund, er faldet ud af uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet er blevet samlet op i vores joblæring og er kommet tilbage på rette spor.

Vi har mødt de unge på festivaller, på skolerne, på gaden, til koncerter, på chatten og selvfølgelig i vores lokaler i hele landet.
Måske er det derfor, at headspace i en større rapport under Nordens Velfærd fremhæves som ”Best practice”. Måske er det derfor, at vi bliver inviteret til Bruxelles for at fortælle mere om headspace.

Ja okay, det var måske lidt pral! Men vi er bare så fantastisk stolte :-)

Rigtig god læselyst!


Der var en, der var to, der var tre…. og der var ni  headspaces!

Om kort tid åbner vi endnu et headspace. når vi klipper snoren over og hilser endnu et headspace-medlem til flokken velkommen. Igen er det i det jyske – nærmere bestemt i Herning.

Midt i den søde juletid åbner vi det niende headspace. Tirsdag den 15. december er den nye centerchef, Dorte Nielsen, og hendes team af ansatte og frivillige klar til at tage imod børn og unge i Herning og omegn med brug for nogen at tale med i deres fede lokaler i Huset No.7 i hjertet af Herning.

Følg med i forberedelserne i headspace Herning på Facebook og giv dem en varm velkomst med et like :-)


Styrket indsats overfor psykisk sårbare unge med misbrugsproblemer

En indgang til støtte og rådgivning, brobygning mellem region og kommune og en hjælp til, at unge kan fastholdes i uddannelse, komme i job eller i gang med at studere. 

Det er formålet med en mentorordning, som bliver forankret i headspace Odense, som psykiatrien i Region Syddanmark og Odense Kommune netop har fået støtte til i form af 2 mio. kr. fra satspuljemidler. Den nye mentorordning er henvendt til unge, som er tilknyttet Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og som samtidig har et misbrugsproblem.

”De unge oplever, at her er nogen, de kan tale med, og nogen som støtter dem i deres hverdag. Det er uhyre vigtigt for unge, der kan savne nogen at snakke med, hvad enten det er forældre, venner eller rådgivere, som møder dem i øjenhøjde, og som kan give råd med på vejen,” siger Pia Bastrup, som er centerchef i headspace Odense.

Odense Kommune hilser også den nye ordning velkommen.

”Med den nye mentorordning håber vi i Odense Kommune at få de unge tidligere i misbrugsbehandling og dermed hurtigere videre til et normalt ungdomsliv med uddannelse og beskæftigelse. Mentorordningen kan blive det kit, der samler de nuværende systemer helt omkring den unges problemer med hash. En mentor fra headspace kan også være en fordel for unge med ”kommune-forskrækkelse,”” siger Åse Kjøller, afsnitsleder i ”Unge & Rusmidler” i Odense Kommune.

Læs mere om mentorordningen


Ministeren kom forbi

I mandags lagde Social- og Indenrigsminister, Karen Ellemann, vejen forbi headspace København.  Hun og sit entourage blev taget godt imod af formanden for Det Sociale Netværk, Benedikte Kiær, og centerchef i headspace København, Christian Lund samt en håndfuld frivillige og en ung, som selv har brugt headspace.

Foto: Frivillige, Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann, centerchef Christian Lund, sekretariatschef Iben Nordentoft, direktør i Det Sociale Netværk Trine Hammershøy og bestyrelsesformand Benedikte Kiær.
 
Da den obligatoriske rundvisning og den formelle præsentation var overstået, ville ministeren gerne dykke lidt mere ned i headspace-materien.

”Jeg er meget interesseret i at høre mere om jeres tilgang og altså selve mødet med den unge,” sagde Karen Ellemann, som dermed gav ordet videre til de frivillige.

”Nu arbejder jeg som gymnasielærer, og det er helt tydeligt, at der er en stor forskel på at møde de unge som rådgiver i headspace og som læreren. Den der lærer-elev-relation er udvisket, og den unge slapper meget mere af i det,” forklarede Malene, som er frivillig i headspace København.

Den oplevelse istemte Marlene, som selv har brugt headspace.

”Ja, de lytter bare, og hele verden bliver ikke sat i bevægelse. Man kan få lov at tømme hovedet uden fordømmelse eller noget andet.”

Ministerbesøget blev afsluttet med at forevige dagen på et fællesfoto.


headspace står højt på prioriteringslisten i Rødovre kommune

headspace Rødovre har fået et tilskud på knap 1,2 mio.kr. fra Rødovre Kommune, der sikrer, at vi kan fortsætte arbejdet på Vestegnen fremover. Det glæder centerkoordinator Nina Jürs og udvalgsformand Britt Jensen i Rødovre Kommune, at der fortsat vil være hjælp at hente til børn og unge i Rødovre og omegn.

Foto: Centerkoordinator Nina Jürs og den fremskudte kommunale medarbejder, Ahmed Musse.

I Rødovre har de for alvor set værdien af det arbejde, der bliver gjort i headspace.

”De seneste to år har headspace bevist, at de bidrager positivt til de lokale unges trivsel. headspace har stor succes med, at frivillige hjælper unge, der er i en psykisk sårbar situation. På den måde løser vi nogle problemer, før de for alvor vokser sig for store”, siger Britt Jensen, formand for socialudvalget i Rødovre Kommune, og uddyber, at det er derfor, kommunen prioriterer headspace i de næste års budgetter og gør headspace til et permanent tilbud i Rødovre.

headspace Rødovre har nogle af de mest belastede brugere, hvor hele 28 procent af de unge headspace-brugere allerede er i et kommunalt tilbud. Centerkoordinator Nina Jürs fortæller, at mange unge oplever problemer med alkohol i familien.

Netop derfor er headspace så vigtigt for Rødovre, forklarer Britt Jensen.

”Vi kan se, at der er et behov blandt de unge for et sted, der ikke er kommunen, hvor de kan få en at tale med og møde andre unge, der har det svært”, siger hun, og tilføjer: ”headspace passer fuldstændig ind i kommunens måde at tænke socialpolitik på: Vi har længe haft tradition for at lave tidlige indsatser, og her passer headspace som fod i hose i Rødovres DNA”.

Nina Jürs er enig.

”Vi kan noget andet end kommunen. Det betyder meget, at vi er et tilbud baseret på gensidig frivillighed fra de unge og de frivillige rådgivere. headspace indgår i en naturlig sammenhæng med resten af lokalområdet som brobygger til kommunens tilbud. Det fungerer rigtig godt med vores tre medarbejdere ”fra kommunen”, som er en klar styrke i rådgivningen af den enkelte”, siger Nina Jürs og fortsætter;
”Vi har slet ikke set headspaces fulde potentiale endnu. Blandt andet er det seneste skud på stammen Tirsdagsklubben, hvor de unge kan lave mad og spille spil med andre unge. Det er fantastisk, at vi har mulighed for at oprette den slags tilbud til de unge også, for vi kan jo se, at der er rigtig mange unge, som har et behov for fællesskaber,” siger Nina.

headspace Rødovre åbnede i 2013 samtidigt med centrene i Aalborg, Horsens, Odense, Roskilde og København.


Lokal hæderspris går til headspace-frivillig  

Torsdag den 12. november blev SSP Horsens “Street Team-Pris” overrakt til ”en person som har gjort en ekstraordinær indsats for en eller flere unges positive udvikling”.  I år gik den flotte pris til Michael Frey, frivillig i headspace Horsens.

Foto: Michael Frey får overrakt ”Street Team-prisen” af Helle Fredsbo, som er ansat ved Horsens Ungdomsskole.

Det er ikke løgn, når vi siger, at vi har Danmarks bedste og mest engagerede frivillige i headspace. Hver og én gør et fantastisk stykke arbejde og gør hver eneste dag en forskel for unge mennesker. Én af vores frivillige blev for nyligt hyldet for sin indsats i headspace Horsens.

”Vi indstillede Michael til ”Street Team-prisen”, fordi han har hjulpet unge langt udover, hvad man kan forvente af en frivillig kapacitet. Han er utrolig god til at skabe en tryg relation med de unge og har en enormt anerkendende og omsorgsfuld tilgang til dem. Derudover har han taget ansvar for at bygge bro til andre og mere specialiserede tilbud i Horsens, og hvor han selv har ledsaget de unge hen, så de kom sikkert på rette vej,” siger centerkoordinator i headspace Horsens, Tanja Hvid.

”Street Team-prisen” uddeles årligt til en ung, som Street Team eller andre i SSP-regi i Horsens har arbejdet sammen med og som har gjort en ekstraordinær indsats for en eller flere unges positive udvikling. Prisen kan også gives til en ung, som selv har haft problemer i forhold til egen adfærd, men nu er inde i en positiv udvikling.

Også her kan der vinges en tjekboks af ud for Michael.

”Jeg var inde i en rigtig hård periode, hvor jeg blev ramt af en svær depression. I den periode fik jeg en rigtig god støtte og kæmpede for at komme ovenpå igen, og den oplevelse er også en stor del af min drivkraft i det frivillige arbejde,” siger Michael Frey, som har været frivillig i headspace Horsens siden 1/10 2013.

Til dagligt læser Michael psykologi i Aarhus.

Se en video med Michael her


Det første skridt begynder med et møde

Under overskriften ”Det første skridt begynder med et møde” afholdt headspace Aalborg i samarbejde med headspace Horsens en konference for fagfolk fra hele landet. Det var muligt ved hjælp af ”Hele Nordjyllands Håndsrækning”.

 

Konferencen i Aalborg, som løb af stablen i AaB’s lokaler var et tilløbsstykke uden lige. Alle 170 pladser var besat af socialarbejdere, lærere, pædagoger, vejledere, socialrådgivere, psykologer, familieplejere og headspacere fra kommuner over hele landet.

Målet for dagen var sammen at undersøge, hvad der skaber det forandrende møde. Sussi Maack fra SUS var konferencier og ledte deltagerne sikkert og kompetent igennem dagen.

Dagen var bygget op af tre dele. Samtalegrupper, paneldebat og foredrag. I samtalegrupperne interviewede man hinanden i 3-4 mands grupper om det gode møde.

Panelet bestod af frivillige i headspace, unge, stifter af Livslinien Morten Thomsen, Bente Boserup fra Børns Vilkår, Marie Seliger fra Oxford Research samt socialrådgivere og psykologer.

I samtalegrupperne blev der diskuteret og fundet vinkler på det forandrende møde med udsagn som:

 ”At lade sig forføre”, ”Se bag om diagnoser og sagsakter”, ”De unge tester os – og det skal vi kunne rumme”, ”Hjælpe med at bære/tage ansvar”, ”Vedholdenhed”.

Det skortede da heller ikke på positive tilkendegivelser på konferencen fra deltagerne, som alle på den ene eller anden måde arbejder med mødet med den unge:

”Selve konferencen var godt set - emnet optager os alle. Jeg er sikker på de mange fagfolk er gået ud af døren med en stor tiltro til headspace, de ansatte og ikke mindst de frivillige.”

”Engagement er smitsomt, lad os starte en epidemi. Sådan føles det at være i jeres nærvær. Tak.”

”Jeg blev "ramt", rørt og bevæget. Tænk at så mange skønne unge mennesker, så mange hjertelige frivillige stiller op og giver af sig selv. Det er da fantastisk.”

”Det er svært at sætte ord på, men der var noget, som var meget anderledes ved den her konference – måske noget med stemningen…”

De frivillige bidrog i høj grad til at skabe en fantastisk stemning og i det hele taget sikrede de, at dagen hang sammen på alle ledder og kanter. For det er når forskelligheder mødes, at man bliver udfordret.

Alt i alt en dag, der satte spot på, at uanset hvor vi er, hvilke rammer vi arbejder under, og hvad vores hovedopgave er, så kan vi alle gøre noget for at skabe det gode møde, som er forudsætningen for en forandring hos den unge.
Netop det blev sidst på dagen sat på spidsen af skuespiller og foredragsholder, Jens Arentzen, der mener, at hvis forandringen skal ”blive til noget”, skal vi huske at forstyrre, at insistere, at spejle og bede om begrundelser.

Se unge fortælle om det forandrende møde


Nordisk samarbejde er vejen frem

Kongeligt stjernestøv, politiske ambitioner og berigende debatter var på dagsordenen, da de nordiske lande tog første spadestik til et frugtbart og formaliseret samarbejde indenfor psykiatrien.

Foto: Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde, Kronprinsesse Mary og Social- og Indenrigsminister, Karen Ellemann.

Den røde løber var rullet ud ved Docken i Københavns Nordhavn på en regnvåd novemberdag, da Sundhedsministeriet, Nordisk Ministerråd, TrygFonden og Foreningen Det Sociale Netværk åbnede dørene for det første nordiske psykiatritopmøde nogensinde.

Under temaet afstigmatisering indtog Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary talerstolen og startede topmødet med at tale om vigtigheden af at være åben omkring ens psykiske sygdom samt at gøre det nemmere at bryde tabuet.

”Psykisk sygdom diskriminerer ikke. Det kan ramme alle, og det er et livsvilkår for rigtigt mange mennesker”, sagde Kronprinsesse Mary.

Hendes tale og tilstedeværelse affødte store klapsalver fra salen, og rosende ord fra tidligere statsminister og nuværende protektor i foreningen Det Sociale Netværks, Poul Nyrup Rasmussen.

En perlerække af prominente politikere

Herefter indtog en række ministre scenen. Først sundhedsminister Sophie Løhde (V), dernæst den danske socialminister Karen Ellemann (V) og til sidst den norske sundhedsminister Bent Høie.

Hver især talte de overbevisende om behovet for at komme afstigmatisering til livs, og om at et øget samarbejde i Norden er centralt for at få udbredt de gode erfaringer, den bedste viden og skabe en bedre psykiatri.

Klædt på til debatter drog de 400 deltagere ud i hver sin session for at kaste lys over, hvordan man inden for temaerne arbejdsmarkedet, unge og tidlige indsatser, forskning, kampagner, bruger- og pårørendeinddragelse og de professionelles rolle kunne komme stigmatiseringen af psykisk sårbare til livs.

Da dagen var omme stod et samlet Norden denne novemberdag i Nordhavn med en forhåbning om, at de første fuldendte spadestik for et nyt bedre og bredere samarbejde var taget.

Læs hele reportagen fra Nordisk Psykiatritopmøde her

 


Frivillighedsstafetten

I headspace har vi mange frivillige med meget forskellige baggrunde. Fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde har faglighed, erfaringer eller anden kompetence, som de bruger i mødet med de unge.

I skrivende stund har vi godt 400 frivillige på landsplan.

Her kan du møde Marck på 28 år, som er frivillig i headspace Esbjerg og til dagligt studerer til socialrådgiver på UC SYD.

 

”Udover at jeg gerne vil gøre en forskel, har jeg selv haft en lidt turbulent ungdom, hvor et tilbud som headspace ville have gjort underværker. Derfor vil jeg gerne bidrage til, at andre får de muligheder, jeg ikke selv havde.”

- Marck, frivillig i headspace Esbjerg.

Hvorfor er du frivillig i headspace?

Jeg er frivillig i headspace, fordi jeg gerne vil gøre en forskel. Det er selvfølgelig et meget diplomatisk svar, men det er nu engang min drivkraft for at være frivillig. Udover at jeg gerne vil gøre en forskel, har jeg selv haft en lidt turbulent ungdom, hvor et tilbud som headspace ville have gjort underværker. Derfor vil jeg gerne bidrage til, at andre får de muligheder, jeg ikke selv havde.

Hvad får du ud af det?

Følelsen af at kunne hjælpe andre er meget livsbekræftende og giver én, en følelse af at man har gjort en forskel.
Som socialrådgiver studerende giver det mig også en mulighed for at udvikle mine kompetencer og lære en masse af både de unge, der kommer i headspace, og de kollegaer, jeg har.

Hvad kan du bidrage med?

Jeg bidrager med min stille facon og min evne til at lytte til, hvad andre har på hjertet.

Hvad kan du bedst lide at lave, når du slapper af?

Jeg slapper bedst af, når jeg hopper i træningstøjet og tager ned i motionscenteret og dyrker en eller anden form for cardio-træning. Skal det være mere stillesiddende, så er alt hvad der hedder spil, hvor jeg har mulighed for at snyde mig til en sejr, lige mig, da jeg hader at tabe.

Hvad er du allermest stolt af ved dig selv?

Jeg kan godt lide min viljestyrke og vindermentalitet.

Hvordan ville dine venner beskrive dig?

Mine venner ville beskrive mig som en dårlig taber og som en person, der altid er der, når man brug for mig.

Hvad har du altid ønsket dig at prøve og hvorfor?

Jeg kunne godt tænke mig at bestige Mount Everest, da jeg tror, at udsigten må være helt fænomenal.


Hørt over hækken…

På trods af at headspace Billund kun har eksisteret i to måneder strømmer de unge allerede til den gamle stationsbygning, hvor headspace Billund ligger. Over 80 unge har således gjort brug af tilbuddet siden åbningen.

For nyligt var der et forrygende indslag om headspace Aalborg i TV2 Nord. Indslaget handlede om Victor, som opsøgte headspace, fordi det hele var blevet noget værre rod. Se hele indslaget her

Sidste nummer af headspace nyhedsbrev i 2015 udkommer medio december.

Med venlig hilsen
headspace

headspace  •  �stergade 5, 3. sal  •  1100 K�benhavn K  •  Tlf.: +45 31 10 13 30