headspace helt kort

Det er fantastisk at tage sig et øjeblik til at se sig over skulderen og kigge tilbage på, hvor langt vi er kommet. headspace vokser og udvikler sig med lynets hast til stor gavn for et hav af unge mennesker med brug for nogen at tale med. Vi har taget hul på nye aktiviteter, som for hver dag der går, får mere og mere headspace-identitet. Chatten er blevet modtaget med kyshånd af de unge, og vi har søsat over 30 headspace-satellitter på skoler, biblioteker og uddannelsesinstitutioner som giver mulighed for, at endnu flere unge finder nogen at tale med, før deres udfordringer og problemer vokser sig store. De udgående rådgivninger kræver ligesom chatten en udvidet indsats fra hele headspace. Det er overvældende at være vidne til, hvordan det løftes med den helt rigtige headspace ånd.

En stor tak til alle vores frivillige-headspacere, som vier adskillige timer af deres liv til at hjælpe unge på chatten så vel som i headspace. Det er beundringsværdigt, hvordan I rådgiver, støtter, lytter og bedrer livet for unge hver eneste dag. Og bliver utrætteligt ved. Det er vildt. TAK for jer!


Gang i headspace-chatten!

headspace-chatten er blot en lille måned gammel, men trafikken på chatten har været overvældende lige fra dag et. Over 200 unge mennesker har fået rådgivning på chatten, og responsen er ikke til at tage fejl af. 43 % af chatbrugerne svarer i den efterfølgende brugerundersøgelse, at de har fået det lidt bedre, har fået det bedre eller i høj grad har fået det bedre. Tallene viser, at det er alle aldersgrupper, som logger sig ind på chatten – dog er den overvejende del mellem 14-17 år.

”Vores frivillige i Odense elsker at hjælpe unge på chatten. De er meget optaget af, hvordan de hjælper de unge, de sparrer med hinanden og i nogle tilfælde bliver hvert et ord vendt og drejet. Det betyder, budskabet når ud på den bedste tænkelige måde, hvilket chatbrugerne ofte kvitterer med et ”Tusind tak for hjælpen””, siger centerchef i headspace Odense, Pia Bastrup. Chatten er ikke oprettet for at få flere unge ind i headspace, men derimod for at nå bredere ud og udviske geografiske forhindringer, så alle uanset bopæl har adgang til gratis og hurtig hjælp og rådgivning.

Line Andersen er frivillig i Odense og har gode erfaringer med chatten.

”Jeg har oplevet at unge bruger chatten til at få afløb for tanker og følelser, men også til at få råd og vejledning i forhold til håndtering af disse problemstillinger. Det er ikke i alle tilfælde, at chatten bliver et springbræt ind i et headspace, men min mavefornemmelse siger mig, at chatten er et springbræt til en bedre trivsel i form af, at de unge tager fat i deres netværk eller bruger redskaber fra chatten til at kæmpe mod deres udfordringer,” siger frivillig ungerådgiver i headspace Odense, Line Andersen.

Chatten er åben alle hverdage fra 12-22.


”Det er faktisk ikke noget bullshit, det dér psykolog-noget”

Ayla er 25 år. Hun har svært ved helt at finde ud af, hvem hun er. Flere gange har hun gået til psykolog uden rigtig at føle, at det gav bonus. Kæresten har flere gange truet med at forlade hende, hvis hun ikke gjorde noget ved problemerne. Hun ender med at gå i headspace, og her oplever hun for første gang at blive set og hørt. Ayla har skrevet dette takkebrev til rådgiveren i headspace.

Kære

Du forstår ikke, hvor meget du har gjort for mig.

Når jeg taler med dig, er jeg 10 kg lettere bagefter. Det, at du har oplevet mig i de svageste øjeblikke, jeg har haft. Der er mange mennesker, der har oplevet det, men de har ikke formået at sætte sig ind i det og formået ikke at sige ’ du skal trøstes. Du åbner op for mig på en helt anden måde- og jeg har været til mange, MANGE psykologer. Jeg har en følelse af, at det er ok at være mig nu! Selvom jeg har mine ture, fordi jeg er så kompliceret i hovedet, men har jeg ikke mine ture, så finder jeg ikke ud af noget, men nu fører de til noget godt – det virker at have de ture. Jeg finder ud af nogle ting omkring mig selv.

Det er ikke sådan, at jeg aldrig ryger en pind eller drikker mere, men når jeg gør det, har jeg det ikke godt bagefter. Det ved jeg nu. Og jeg har det faktisk heller ikke godt, når det står på… jeg føler, at jeg er ved siden af mig selv, når jeg gør det…

Min kæreste og jeg har ikke skændtes i to måneder, efter at jeg fik mine noter med hjem fra dig, og vi talte om det. Når der så er noget, så hiver jeg papirerne frem og finder ud af konkret, hvad jeg har sagt om hvad. Han har anbefalet headspace til så mange af sine venner, fordi han ser, hvad det har gjort for mig. Det har betydet så meget for mig! Kender du det, jeg har altid haft et hate-love relationship med det dér psykolog noget, og det er første gang, at jeg har tænkt, ”hey, det er faktisk ikke noget bullshit, det dér psykolog noget. Det virker VIRKELIG.”

Jeg tror også, at det har noget at gøre med, med at aldersforskellen ikke er så stor. Jeg har altid haft ældre psykologer, der altid ville have, at jeg skulle starte på piller eller lave øvelser f.eks. kigge i spejlet og sige, hvad man tænker etc. Det har jeg også prøvet. De er også okay, men jeg overholder dem ikke! Jeg kigger ikke på mig selv hver dag og tænker, du er så smuk – det er falsk for mig. Det er bare ikke alle dage, at man føler sig på toppen! Men det har været nogle helt andre fremgangsmåder, jeg har oplevet i headspace. Det er lidt ligesom, at jeg sidder og snakker med en veninde, og det gør det meget nemmere, at man har det sådan. Og det vil jeg virkelig takke dig for. Takke dig for den du er. For jeg er helt færdig over det. Jeg fatter det ikke.

Ayla


headspace – her, der og alle vegne

En ejendomsmægler ville sige: Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. I headspaces andet leveår er mantraet; Synlighed, synlighed, synlighed.

Vores mål er, at alle danske børn og unge skal kende til headspace og bruge det som en selvfølge, når ungdomslivet slår knuder. Derfor har vi skudt headspace 2.0 af sted med et hav af kampagner og tiltag, der skal få vores budskaber ud.

#deldinhemmelighed-kampagnen spøger stadig på de sociale medier. Over 150 har delt en lille hemmelighed, men vi forventer, at kampagnen lever en månedstid endnu. Vores kendis-ambassadørers opslag på Facebook i forbindelse med #deldinhemmelighed-kampagnen er blevet set af mere end 100.000 profiler. Creme-kongen Ole Henriksens hemmelighed er set af 53.184 Facebookbrugere, mens troubadouren Thomas Buttenschøns hemmelighed er set af 49.008.

Apropos beliggenhed så kører vi lige nu en outdoor-kampagne i de syv headspace-byer i landet. Det har givet ganske meget positiv opmærksomhed – og særligt i Esbjerg kan de mærke en stigning i antallet af unge, som lægger vejen forbi Kirkegade. Kampagnen har også affødt et spændende samarbejde med firmaet Free-cards, som de fleste nok kender som de-der-postkort-på-cafeerne. I uge 45 og 46 har vi i samarbejde med dem headspace-postkort i deres stativer på kultursteder, skoler og cafeer i hele landet.


Mød en frivillig

 

I headspace har vi mange frivillige med meget forskellige baggrunde. Fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde har faglighed, erfaringer eller anden kompetence, som de bruger i mødet med de unge.

Her kan du møde Alexandra på 34 år, som er frivillig i headspace Rødovre og til dagligt arbejder som Social - og sundhedsassistent (psykiatri+sygehus) og administrativ medarbejder med speciale i offentlig administration i Københavns Kommune.

 

 

Hvorfor er du frivillig i headspace?

Jeg er en ildsjæl, der brænder for at gøre en forskel.

Hvad får du ud af det?

At gøre en forskel for børn og unge som har brug for det, skaber glæde, liv og lyst i mit liv.

Hvad kan du bidrage med?

Jeg bidrager med min empati og personlige erfaringer samt min faglighed, som jeg opnået gennem mine jobs, uddannelser, heriblandt kost og motion/træning. Jeg er god til at lytte, støtte og opmuntre den enkelte, og trods min alder kan jeg bidrage med mine livserfaringer.

Hvad er den bedste oplevelse i headspace?

Den modtagelse jeg fik, da jeg søgte, og når man kommer ind i huset, kan man mærke den gode energi og kemi, der er blandt de frivillige.

Hvad kan du bedst lide at lave, når du slapper af?

Når jeg slapper af, kan jeg bedst lide at være sammen med min familie. Nyder at betragte mine børn og se dem glade. Jeg er en livsnyder samtidigt med, at der er fuld gang i mig. Så jeg holder meget af at træne i mit fitnesscenter, men er også glad for at nyde en god bog.

Hvad er du allermest stolt af ved dig selv?

At jeg kan rejse mig op trods modstand fra familie og myndighedspersoner. At jeg har gennemført mine mange uddannelser samtidigt med, at jeg har fået fire børn.

Hvilken kendt død eller udød ser du op til og hvorfor?

Ser op til mennesker der brænder for at gøre en forskel. Og til mennesker der er positive og glade, trods at livet ind i mellem er hårdt og at der er modstand ideres liv.

Hvordan ville dine venner beskrive dig?

Mine venner vil beskrive mig som en glad, udadvendt sporty girl. En pige med ben i næsen, der kæmper, for det jeg brænder for og ikke giver op, bare fordi jeg får et nej.

Hvad har du altid ønsket dig at prøve og hvorfor?

Jeg har altid ønsket mig at prøve at springe ud fra et fly og at sidde bag på en hurtig motorcykel. Det har jeg ønsket mig at prøve, netop fordi jeg ikke tør. Det er
grænseoverskridende, og noget jeg ikke vil turde gøre, men ville ønske jeg sprang ud i det, fordi det vil give et total rush.


Seks fantastiske fødselsdage helt på de unges præmisser

Fed musik, breakdance, skateboarding, konkurrencer og graffiti. headspaces etårs fødselsdag blev fejret helt efter headspaceånden – på de unges præmisser.

Klik ind på de seks headspaces facebookprofiler og se flere billeder og videoer fra fødselsdagene.


Så sig dog fra!

CV-rytteri og glansbilleder på de sociale medier er kørt alt for langt ud, mener en tidligere frivillig i headspace Aalborg, Frederik Treney, som har skrevet dette læserbrev (forkortet af redaktionen)

I dag kom dagen, hvor jeg måtte meddele chefen for mit hidtidige frivillige arbejde i headspace, at jeg ikke længere kan få enderne til at hænge sammen, og derfor er nødt til at stoppe. Ikke med min gode vilje. I en tid hvor der er så meget fokus på, at vi unge skal have styr på det hele, kan det synes som et mærkeligt træk at forlade et godt frivilligt arbejde, som i den grad udfordrede mig som person, men også tilbød faglige værktøjer, som i mit studie ikke på samme vis tilgodeses.

Her tænker læseren formodentlig, at det, der er i vente, er parolen med omgivelsernes pres på os unge. I virkeligheden mener jeg, at den største udfordring, som vi unge står over for, er os selv. Politiken behandlede for et par uger siden udgivelsen af en ny rapport af Vidensråd for Forebyggelse, som i korte træk konkluderer, at det perfekte er det nye normale. Hvordan har vi ladet tingene eskalere til en sådan tilstand?

Vi er blevet så betagede af de glansbillede-historier, som Facebook dagligt leverer ved vores digitale hoveddør. Men hvor troværdigt et billede af folks liv, synes det egentlig muligt at danne sig, når det altid er de perfekte øjeblikke, der pryder skærmen på et af vores utallige elektroniske apparater?

Der er intet i vejen med at dele de perfekte øjeblikke, og det er da også både glædeligt og livsbekræftende. Men ved at se bort fra de øjeblikke, som ’blot’ er normale, så giver vi samtidig vores liv den kliniske tilgang, hvor det vi viser omverdenen er så perfekt, at der ikke er plads til en lille skavank her og der. Vi er nødt til at holde fast i de skæve øjeblikke og gøre det klart, at det ikke er forventeligt, at livet er, som taget ud af et eventyr.

Det store pres, som unge i dag er underlagt, spiller naturligvis også ind. Uddannelsen skal gennemføres hurtigere og med stadigt højere karakterer. CV’et skal passes og plejes, de rigtige kompetencer skal tilføjes i form af studierelevante jobs, frivilligt arbejde og andre kompetencegivende aktiviteter.

Det er dog blevet så naturligt for unge, at det hele skal kunne lade sig gøre, samt at det kan tolkes som svaghedstegn, hvis man ikke kan få enderne til at hænge sammen. Men vi kan vel ikke være tilfredse med udviklingen, når det gennem undersøgelser påvises, at unge i dag mistrives mere end tidligere, oplever søvnproblemer, depressioner og angst. For slet ikke at snakke om stress.

Vi er blevet fyldt med illusionen om, at det perfekte er den eneste vej frem i verden. Det har bare medført, at nogle unge hellere giver sig fuldt ud i forsøget på at opnå det, der i virkeligheden blot er et forkvaklet syn det normale liv. Konsekvenserne bliver en ungdom, som mistrives og risikerer at få fysiske som psykiske problemer. Er det en pris, der er værd at betale?

Ungdommen i dag bliver nødt til at få gjort op med den tendens, der desværre præger ungdomslivet alt for meget. Illusionen om livet som et glansbillede skal aflives. Ufatteligt gåpåmod kendetegner dagens ungdom meget godt, men når gåpåmodet udvikler sig til dumdristighed og for store krav og forventninger til sig selv, så er vi kommet ud på et sidespor. Forventningerne er nogle gange umenneskelige, og det er her vi er nødt til at slå ned. Det skal ikke være et nederlag at sige fra og erkende, at man i forvejen har for meget omkring ørerne. Vi er nødt til at prioritere, hvad der er vigtigst for os. Og betydningen af valgene vil oftest ikke være af en større betydning, end vi tillader den at tage. Så hav modet til at sige fra. Så kan det forhåbentligt være, at det normale atter kan blive normalt.


Hørt over hækken…

  • De gode rygter om headspace spreder sig som ringe i vandet. Faktisk laver ringene bølger helt over Atlanten og til Canada. I begyndelsen af oktober var en delegation fra Canada nemlig forbi Danmark for at se nærmere på vores koncept. De var ellevilde og deres tilbagemelding var klar: We want headspace in Canada! Torsdag og fredag i sidste uge havde vi en delegation fra Norge forbi de tre headspaces på Sjælland. Deres finansiering er på plads, så det er kun et spørgsmål om tid, før der også er headspace i Norge.
  • Pia Bastrup er ny centerchef i headspace Odense, da vi har måttet sige farvel til Ditte Brøgger Løjborg, som har fået nyt job i Socialstyrelsen. Pia kender allerede en masse til headspace, da hun har været fastansat rådgiver i headspace Odense. Vi siger stort tillykke til Pia og stor tak til Ditte for en kæmpe indsats i headspace og ønsker hende alt godt i fremtiden.
  • Fra 1. november får vi ekstra kræfter i sekretariatet på Østergade. Maiken Ziebell, som er ansat i Det Sociale Netværk på projektet Oprust, bliver en fast del af sekretariatet i headspace fremover. Maiken er cand. mag. i sundhedsfremme, sundhedsstrategi og psykologi.
  • Siden vi kickstartede headspace 2.0 i sensommeren har vi fået over 80 nye frivillige ildsjæle, som gør en ekstra indsats for at hjælpe unge mennesker med store og små hproblemer. Hjerteligt velkommen til alle nye frivillige headspacere!

Med venlig hilsen
headspace

headspace  •  �stergade 5, 3. sal  •  1100 K�benhavn K  •  Tlf.: +45 31 10 13 30